Fransa neyin peşinde?

Fransa neyin peşinde?

Agence France Presse – AFP ve arkasından Le Monde olmak üzere önemli bazı Fransız haber ajansları Mayıs ayından bu yana SADAT’ın paramiliter faaliyetler yürüttüğüne dair gerçek dışı haberler yayınladılar. Haberler pek çok haber kanalı tarafından da tüm dünyada yayınlandı. Haber SADAT’ın 1.000 civarında Suriyeli paramiliteri Nijer’e altın madeni güvenliği için götürdüğü / ödeme yaptığı benzeri iddialar içeriyor. Halbuki paramiliter faaliyetler yürütmediğimizi, faaliyet alanımızın askeri danışmanlık ve eğitim hizmetleri olduğunu 12 yıldır defalarca da deklare etmiş olmamıza rağmen bu haberler yapıldı.

Ajanslar haberi gerçekliğini SADAT’a sormadan yaptı. Basının objektiflik prensibi hiçe sayıldı. Afrika’dan adını açıklamak istemeyen dostlarımız arayarak ve gönderdikleri mesajlar ile “ajansların talimat aldığını, önemli olanın gerçeği ortaya çıkarmak değil algı oluşturmak” olduğunu iddia ettiler. “Fransa ajanslara verdiği bu talimat ile neyi hedefliyor?” sorusunu sormadan edemedim. Adını vermek istemeyen kaynaklar bir çırpıda iddialarını saydı döktüler.

Adını vermek istemeyen Afrikalı bir dostum şunları söyledi;

“Fransa dünya tarihinde en büyük ikinci sömürgecidir. Sömürgeciler son 300 yıldır Afrika insanının özgürlüğünü çalarak köle olarak çalıştırıp üretimin ana girdilerinden biri olan iş gücünü bedavaya getirdiler. Bununla kalmayıp Afrika’nın yer altı ve yer üstü zenginliklerini de tümüyle sömürerek üretimin ana girdilerinden ikincisini de bedavaya getirdiler. Böylece girdi maliyeti çok düşük olan sömürgeciler elde ettikleri akıl almaz servetlerle Avrupa’yı kalkındırdılar, sanayi devrimini bu sayede yaptılar, ardından teknoloji devrimini de Afrika’ya finanse ettirdiler. Böylece Afrika sömürü altında inlerken sömürgeci batılı devletler fersah fersah yol aldılar, müreffeh bir kıta oluşturdular” dedi.

Adını açıklamak istemeyen Dostuma “iyi de bunun SADAT’la ne alakası var” dedim.

Dostum “dur dinle” dedi;

“Afrika İnsanı artık uyandı ve ülke ülke sömürgecileri ülkelerinden kovalamaya başladılar.” dedi.

Yine SADAT’la alakasını anlamadığımı söyledim.

Dostum;

“Fransa ve diğer sömürgeciler Afrika’dan kovalanırken, Türkiye son 20 yıldır Afrika’da insanı önceleyen dış politikalar yürütmeye önem vermekte… Zaten Osmanlı’da benzeri politikalar yürüttüğünden sömürgecilik geçmişleri hiç yoktur. Afrika’da Türkiye’nin İnsani Dış Politika Açılımı çok takdir ediliyor.” dedi.

“Fransa Afrika’daki tahtından olurken Türkiye Afrika’da gönüllerde yer ediyor. İşte Fransa yaptırdığı ısmarlama haberlerle Türkiye’yi Afrika’daki yer altı madenlerine el koymaya çalıştığı suçlaması ile karalamaya, algı oluşturmaya çalışıyor. Bu algıyı sağlamlaştırmak için de gerçek dışı olmasına rağmen adını ‘açıklamak istemeyen kaynak’ maskesiyle haberler yapıyorlar.” dedi.

Dönüp SADAT haberlerine bu gözle tekrar baktım. Gerçekten de haber başlığı SADAT olsa da içerik Türkiye’nin Afrika Açılımı’nı karalayıp, “bakın siz sömürgeci suçlaması ile Fransa’yı kovuyorsunuz ama oluşan boşluğu Türkiye aynı yöntemlerle dolduruyor” algısı oluşturmayı amaçlıyordu.

Bence dönüp siz de haberlere bir kez daha bakın. Fransa Neyin Peşinde sorusunun cevabı çok da şaşırtıcı değil aslında… Türk Atasözünde “horoz ölür, gözü çöplükte kalır” der.

Eminim ki Türkiye Cumhuriyeti Devleti tüm dünyada olduğu gibi Afrika’da insani dış politikasını tüm araçlarıyla uygulamaya devam edecektir. Türk insanı da uluslararası mevzuata uygun olarak ticaret yapmaya ve paylaşmaya devam edecektir. SADAT da hiç bir zaman paramiliter oluşumlar içine girmemiştir. İnternet sitemizde hangi işleri yaptığımızı açık yüreklilikle ilan ediyoruz. Durmak yok emin adımlarla devam…

Aşağıda da Le Monde gazetesinin gönderdiği ama yayınlamadığı sorulara verdiğimiz cevaplar var.

 

Meraklısına arz olunur.

 

Melih TANRIVERDİ
Yönetim Kurulu Başkanı

 

Le Monde'dan gelen sorulara gönderdiğimiz ama yayınlanmayan cevaplarımız;

 

Sayın Morgane Le Cam

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Le Monde Afrique

 

Şirketimize gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederim. Sormuş olduğunuz sorulara kapsamlı cevap vermeye gayret sarf edeceğim. Lütfen gerek gördüğünüzde daha fazlasını da sormaktan çekinmeyiniz.

Şirketimizle ilgili pek çok haber yapılmakla birlikte bunların %90’ı bizimle irtibata geçilmeden ve konunun gerçeği araştırılmadan yapılmaktadır. Dolayısıyla bu tür haberler tümüyle gerçek dışı iddialar içermektedir. Bu sebeple şimdiye kadar diğer Fransız haber ajanslarının gerçekliğini sorgulamadan yaptıkları haberlere nazaran sizin gerçek bir gazeteci davranışı sergilemenizi ayrıca takdire şayan bulduğumu vurgulamak istiyorum.

Epostanızı hafta içinde iş seyahatinde olduğumuzdan ancak cevaplandırabiliyorum. Umarım geç değildir.

Türkiye’ye geldiğinizde sizi şirketimizde de misafir etmek isterim.

Öncelikle SADAT’ın faaliyet alanı ve SADAT hakkındaki gerçekler ile ilgili bilgi vermek isterim;

SADAT Savunma, silahlı kuvvetler ve güvenlik güçlerine; savunma ve güvenlik alanında; danışmanlık, eğitim ve lojistik hizmetler sunmak üzere 2012 yılında Emekli General Adnan TANRIVERDİ tarafından kurulmuş; Türk Ticaret Kanununa göre Anonim Şirket statüsünde ticari bir oluşumdur.

Adnan Tanrıverdi 2016 yılında Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığı ve Güvenlik ve Dış Politikalar Kurul üyeliğine atandığı için şirketin yönetiminden istifa ederek ayrılmıştır.

Bu cümledeki bazı konuları açıklamakta fayda görüyorum. Çünkü SADAT Savunma etik değerleri olan ve kuruluş felsefesine sadık kalarak faaliyet gösteren, misyon ve vizyon sahibi bir şirkettir.

1) SADAT Savunma devletlerin silahlı kuvvetleri ve güvenlik güçlerine hizmet sunmaktadır.

Terör örgütleri, paramiliter örgütler, şirketler ve (emekli asker veya güvenlik görevlisi bile olsa) bireyler gibi devlet dışı aktörlere kesinlikle hizmet vermez.

SADAT Savunma paramiliter bir örgüt değildir. Silahlı bir gücü yoktur. Silahlı kuvvetler ve/veya güvenlik güçlerinin görevlerini direk veya endirekt olarak yüklenmez. Ülke savunması veya mekan güvenliği hizmetleri sunmaz. Yani silahlı kuvvetler veya güvenlik güçlerinin asli görevleri konularında ana veya alt yüklenici olarak faaliyet göstermez.

2) SADAT’ın misyonu ve vizyonunu doğru anlayabilmek için öncelikle SADAT’ın kuruluş felsefesinin anlaşılması gerekmektedir. Lütfen aşağıda linkleri bulunan kuruluş felsefemizi tamamıyla incelemeden sorularınızın cevaplarını okumaya devam etmeyiniz. Kuruluş felsefesi anlaşılamadığında konu bağlamından tamamen kopmaktadır.

https://sadat.com.tr/en/about-us/why-sadat-inc-international-defense-consulting.html

 

SADAT Savunma hizmeti ön planda tutan bir Ticari Şirket olarak dostlarımızın Savunma sorunlarını çözmeye taliptir.

Adnan Tanrıverdi

Emekli General

 

SADAT Savunma’nın misyonu Uluslararası alanda Silahlı Kuvvetlerin ve İç Güvenlik Güçlerinin organizasyonu amacıyla, stratejik danışmanlık, özel savunma ve güvenlik eğitimleri ile lojistik alanlarında hizmet vererek, İslam Ülkeleri arasında savunma ve savunma sanayi işbirliği ortamı oluşturmak ve İslam Dünyasının kendine yeterli bir askeri güç olarak da Dünya Süper Güçleri arasındaki hak ettiği yeri almasına yardımcı olmaktır.

3) SADAT Savunma stratejik danışmanlık, özel eğitimler ve lojistik hizmetler sunmaktadır.

Örnek verirsek SADAT Savunma bir ülkenin Özel Kuvvetlerini sıfırdan kurabilir. Bu çalışmanın planlama ve yapılandırma aşaması danışmanlık hizmetine, kadroların ve eğiticilerin eğitimleri eğitim hizmetine, kışlalarının planlanması, projelendirilmesi, inşa edilmesi faaliyetleri de lojistik hizmetler kapsamına girmektedir.

Diğer bir örnek ise; SADAT Savunma talep eden ülkelere Askeri Standardizasyon ve Metroloji Merkezleri kurmaktadır. Bu merkezin organizasyon şemasının ülkeye uygun tasarlanması, görev tanımlarının hazırlanması, kadroların yeterliliklerinin belirlenmesi vb danışmanlık hizmeti, kadroların eğitilmesi eğitim hizmeti, merkezin bilişim sistemi, yazılımları, donanımlarının tedarik edilmesi lojistik hizmetler kapsamına girmektedir.

Hakeza, SADAT Savunma Entegre Sınır Güvenliği Çözümleri üretmektedir. Bu çözüm paketimizde; ülke sınırlarındaki tehditlerin analiz edilmesi, planlama, projelendirme gibi konular danışmanlık hizmetimiz kapsamına, sınır güvenliği için sınırlar boyunca kalekolların inşası, gözetleme, erken uyarı sistemleri, komuta kontrol sistemleri, silah sistemleri ile donatılması konuları lojistik hizmetlerimiz kapsamına, sınır güvenliğinde görev alan ülke personellerinin eğitimlerinin yapılması eğitim hizmetlerimiz kapsamına girmektedir.

4) SADAT Savunma verdiği hizmetlerle barış ortamını garanti altına almayı, ülkelerin savunma kapasitelerini ve caydırıcı gücünü artırmayı hedeflemektedir. Bu kapsamda SADAT Savunma ülkelere mevcut savunma ve güvenlik kapasitesini etkin kullanma, eksiklerini tamamlayacak projeler üretme, barışı koruma ve çatışmayı önleyici caydırıcı kuvvete sahip olma konularında stratejik danışmanlık hizmetleri sunar. Çatışma bölgelerine şimdiye kadar hiç hizmet vermemiştir.

Suriye, Libya, Azerbaycan, Burkina Faso, Nijer, Mali’de hiçbir faaliyeti bulunmamaktadır. Sadece 2012 – 2013 yıllarında Libya için askeri spor okulu projesi sunmuş, Libya krizi başlayınca sözleşme imzalayamadan çekilmek zorunda kalmıştır. Diğer 5 ülkede şimdiye kadar hiçbir faaliyetimiz olmadı.

5) SADAT Savunma,

Bir kişiye iyilik yapmak istiyorsan ona balık verme balık tutmayı öğret. Konfüçyüs

sözünün muktezasına uygun hareket etmeyi tercih etmektedir.

 

 

SORULARINIZA GEÇERSEK;

1) Does SADAT provide services to the governments of Niger, Mali or Burkina Faso? If so, which ones?

Bu devletlerden hiç birine hizmet satışımız bulunmamaktadır. Dahası SADAT bu güne kadar Afrika’da Fransızca konuşan başka bir devlete de hizmet sunmamıştır. Bunun SADAT için büyük bir eksiklik olduğunu tekrar fark ettik ama maalesef bünyemizde Fransızcaya hakim bir uzmanımız bulunmamaktadır.

Biz Türkler Doğrulukları ve Mertlikleri ile biliniriz

Dikkat ederseniz web sitemizde kuruluş felsefemiz, vizyonumuz, misyonumuz başta olmak üzere hizmet kapsamımıza giren danışmanlık, eğitim konularını büyük bir açıklıkla, hiçbir kınayanın kınamasından çekinmeden ilan ediyoruz. Pek çok şirket gibi ithalat – ihracat – ticaret kelimeleri ile yuvarlayıp gizlemiyoruz. Faaliyetlerimizi hem yerel hem de uluslararası mevzuata uygun ve etkin yürütüyoruz. Emin olun eğer bir şeyi yapıyorsak çıkıp açık açık söylemekten çekinmeyiz.

Daha Adil Bir Dünya mümkün!

Tüm Dünya’nın daha adil hale gelmesi için BM Sözleşmeleri tek başına yeterli olamıyorsa, burada bir eksik var. Asya ve Afrika adil dünyada hak ettikleri yere gelebilmeleri için kaynaklarını sömürüden kurtarmaları gerektiğini idrak etmiş bulunuyorlar. Bu uyanış Asya ve Afrika’da pek çok devletin SADAT’ın savunma ve güvenlik alanında vereceği danışmanlık ve eğitim hizmetlerine olan ihtiyacını ortaya çıkarmıştır.

İhtiyaç varsa SADAT hazır

Burkina Faso, Nijer, Mali’nin SADAT’a ihtiyacı varsa dil konusundaki problemimizi en kısa zamanda çözeceğiz. Bizi davet etsinler hizmet kapasitemizi anlatalım. İddiamız SADAT’tan alacakları danışmanlık ve eğitim hizmetlerini fiyat/performans dengesi göz önünde bulundurulduğunda daha uygun fiyatlarla başka şirketlerden alamazlar.

 

2) If not, have there been any discussions or contacts between your company and some of these governments? If so, can you give us details on them?

Bu yaşananlar ortaya koydu ki en geç 2025 yılı sonuna kadar bünyemize Fransızcaya hakim bir uzman katarak bu pazara da en kısa zamanda girmeliyiz. Görünen o ki hiçbir faaliyetimizin olmadığı bu ülkelerde yanlış bilinsek de artık biliniyoruz. Bizim dışımızda bir PR gelişti. Bu PR fırsatını avantaja çevirmek için hızlı aksiyon almak gerekecek. Web sitemiz Türkçe – İngilizce ve Arapça içeriğe sahip idi. Buna Fransızcayı ekleyerek başlamak akabinde tanıtım materyallerimizi Fransızcaya da tercüme ederek pazara selam vermek akıllıca görünüyor.

 

3) Some sources told us that some SADAT's elements has been deployed in Mali (to furnish a personnal security to the colonel Assimi Goïta, president of the transition), and in Niger (in order to help Niger security forces to use military equipment recently acquired by the Niger government from Turkish arms companies to fight terrorism). Do you confirm it?

Bu ülkelerde gerek hükümetlerle gerek şirketlerle gerekse kişilerle irtibatlarımız veya ticaretimiz bulunmamaktadır. Sanırım haber kaynaklarınızı gözden geçirmeniz gerekiyor. Haber kaynaklarınızdan iddialarını belgelendirmelerini talep ettiğinizde tüm iddiaların asılsız olduğunu da görmüş olacaksınız.

Diğer yandan eğer gerçekten bu ülkelerde faaliyetimiz olsaydı bir Türk’le yaptığınız bu röportajı sanırım İngilizce değil Fransızca yapıyor olurdunuz? Sorularınızı Fransızca göndermediğinize göre sizin de kaynaklarınızın güvenilirliğine inanmadığınız sonucuna varıyorum.

Ayrıca örnek olarak biz Mali’ye girsek kişisel güvenlik hizmeti sunmaz, bunun yerine VIP koruma eğitimleri vererek yerel kapasiteyi artıracak çalışmalar yürütürüz.

Fakat ne Mali ne de Nijer’de faaliyetimiz olmadı.

 

4) According to the Russian telegram channel Grey Zone, negotiations have taken place between your company and the government of Burkina Faso for the deployment of certain SADAT activities in their country. Do you confirm?

Burkina Faso hükümeti ile hiç bir görüşmemiz olmadı. 2025 yılı pazarlama planımıza Burkina Faso ve diğer Frankafon ülkelerin silahlı kuvvetlerinin reorganizasyonu, modernizasyonu için danışmanlık, eğitim ve Sınır Güvenliği için Kalekol ve Entegre Elektronik Sınır Güvenlik Çözümlerimizi takdim etmek üzere aksiyon almayı planlıyoruz.

 

5) Does SADAT work in partnership / cooperate with some of these Turkish companies: Nurol Makina, Baykar, Turkish Aerospace industries, Roketsan?

Bu sayılan şirketlerle ortaklık veya işbirliğimiz olmamakla birlikte müşterimiz olan devletleri son dönemde parlayan birer yıldız haline gelen ve başarısını ispatlamış Türk Savunma Sanayi ürünlerine kalitesi, performansı, fiyat dengesi gibi sebeplerle yönlendirmeyi görev biliyoruz. Kaliteye ulaşmak herkesin hakkı…

 

SONUÇ OLARAK;

İsrail’in 1948’de işgal etmeye başladığı Filistin topraklarında yürüttüğü, 7 Ekim’den bu yana 36bini aşkın (1948’den beri 50bini aşkın) kişinin katline sebep olan soykırım tüm dünyada her kesimden, her görüşten, her dinden, vicdan sahibi insanı dünyadaki varlık sebebini sorgular hale getirmiştir. Tüm dünyada kamuoyu vicdanı patlama noktasına gelmiştir.

Sadece Filistin değil, Yemen, Suriye, Libya, Sudan, Arakan, Keşmir, Doğu Türkistan, Ukrayna gibi pek çok coğrafyada milyonlarca insan, insanlıktan uzak şartlarda yaşamaktadır. Pek çoğuna yaşıyor demek bile mümkün değildir.

1. ve 2. Dünya savaşlarının galipleri tarafından dayatılan mevcut Uluslararası nizam meşruiyetini tamamen kaybetmiştir.

 

Dünya Beşten Büyüktür.

Recep Tayyip Erdoğan

 

Müesses nizam sürdürülebilir değildir. Güçlülerin adaleti, yerini hukukun üstünlüğüne bırakacaktır.

SADAT Savunma, misyon ve vizyonunda yer alan faaliyetleri kuruluş felsefesine ve uluslararası hukuka sadık kalarak yürütmeye emin adımlarla devam edecektir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur. 07.06.2024

 

Melih TANRIVERDİ

Yönetim Kurulu Başkanı

 

Hizmetlerimiz hakkında ve ihtiyaçlarınız ile ilgili detaylı bilgi edinmek için bizimle iletişime geçin...

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ürünlerimiz ve Hizmetlerimiz hakkında bilgi almak için tıklayınız.

Whatsapp İletişim Hattı