SADAT Savunma'nın Tabi Olduğu Mevzuat
SADAT Savunma özel hukuka ve Türk Ticaret Kanunu’na göre kurulmuş ticari bir şirkettir. Şirket ana sözleşmesi 2012 yılında tescil edilmiştir. 28 Şubat 2012 tarihli ticaret sicil gazetesinde yayınlanmıştır.
SADAT Savunma’nın faaliyet alanı tescil edilen ve onaylanan ana sözleşmesinde, amaç ve konu başlıklı üçüncü maddede yer almaktadır;
AMAÇ VE KONU
MADDE 3
3.1. Uluslararası alanda; savunma danışmanlığı, Güvenlik Güçlerinin organizasyonu, (Teşkilat, malzeme ve kadro), Güvenlik Güçlerinin eğitimi, Güvenlik Güçlerinin ihtiyaç duyacağı kıyafet ve yiyeceklerin ilgili Ülke, Türkiye ve üçüncü ülkelerden üretimi, alış-satış, tedarik ve temini için ihaleler açmak, ihalelere girmek, teklifler vermek, teklifler almak, ithalat ve ihracat yapmak. Güvenlik güçlerinin ihtiyaç duyduğu her türlü bakım ve servis hizmetlerini vermek, Güvenlik Güçlerinin iskân ve eğitim için ihtiyaç duyulan tesislerin inşaatını yapmak. 5201 sayılı kanun gereğince kontrole tabi tutulacak harp araç ve gereçleri ile silah, mühimmat ve bunlara ait yedek parçalar, askeri patlayıcı maddeler, bunlara ait teknolojilere ilişkin 2011 yılında yayınlanan ve müteakip yıllarda yayınlanacak olan listelerdeki harp silah, araç, gereç, mühimmat, patlayıcı madde ve tüm bu malzemelere ait yedek parçalarını yurt içinden ve yurt dışından almak satmak, depolamak, taşımak, ithalat ve ihracatını yapmak.
3.2.Yürürlükteki mevzuat hükümlerinin izin verdiği her nevi av silahları, ateşli ve ışınlı silahları ve bu silahlara ait mermi ve fişeklerin ve bu amaca uygun her türlü hizmet ve malzemenin temini, toptan ve perakende alım satımını, ithalat ve ihracatını pazarlama ve dağıtımını yapmak, eğitimini vermek
3.3. Yürürlükteki mevzuat çerçevesinde açık veya kapalı özel atış poligonları yapmak ve işletmek, bu sektörün ihtiyaç duyduğu araç gereç ve malzemeyi, makine teçhizatı almak satmak, ithalat ve ihracatını yapmak. Makine Kimya Endüstrisi bayiliği almak, tabanca, tabanca mermisi, her türlü mermi, silah aksesuarları, silah parçaları almak ve satmak, ithalat ve ihracatını yapmak. Uluslararası alanda konusu dahilinde taşeronluk hizmeti almak ve vermek.
3.4 Bir Güvenlik Gücünün ihtiyacı olan personel, araç, gemi, uçak helikopter, malzeme ve silahlar için; spor, eğitim, atış ve simülasyon sistem ve tesisleri yapmak, yaptırmak, çalıştırmak ve bu tesislerde eğitimlerin fiili uygulamalarını yapmak, yaptırmak, kiralamak ve kiraya vermek, gerektiğinde eğitim danışmanlığı hizmeti vermek.
3.5. Yürürlükteki mevzuat çerçevesinde her türlü avcılık sporu ve bilhassa kara avcılığı sahasında faaliyet göstermek, bu sporun gelişmesini ve yaygınlaşmasını sağlamak, özendirici ve geliştirici faaliyetlerde bulunmak, bu sektörün ihtiyaç duyduğu her türlü araç gereç ve malzemeyi gerektiğinde ön izin almak şartıyla yurt içinden ve yurt dışından temin ile alış ve satışını, ithalat ve ihracatını yapmak. Konusu ile ilgili her türlü dengeleme, hesaplama, yazım ve çizim işlerini yapmak
3.6. Şirket konusuyla alakalı her türlü ihalelere katılabilir ve ihale açabilir.
3.7. İşi ile ilgili yurt içi ve yurt dışı fuar ve sergilere katılmak, ihtira beratı, patent, lisans, marka ve know-how gibi hakları satın almak, satmak kiralamak ve kiraya vermek.
3.8. Şirket konusu ile ilgili olarak yerli ve yabancı, firma ve müesseselerin bayilik, acentelik ve mümessilliklerini alabilir, ayrıca kendisi yurt içinde ve yurt dışında başkalarına bayilik, acentelik ve mümessillik verebilir.
3.9. Şirket konusuyla ilgili olarak yeni kurulan şirketlere katılabilir, mevcut şirketlere ortak olup sermaye artırımına iştirak edip, diğer şirket ve şahıslarla ticari ilişkilerde bulunabilir
3.10. İşletme amaç ve konusunun gerçekleştirilmesi için menkul ve gayrimenkul iktisap etmek, iktisap ettiği menkul ve gayrimenkulleri ihtiyaç fazlasını başkalarına devir etmek, bunların üzerinde ayni hakları tesis etmek, kiraya vermek, başkalarının tesis ve gayrimenkullerin üzerine hak ve alacakların temini için ayni şahsi her türlü rehin ve teminat alabilmek.
3.11. Borçları karşılığında, kendi memaliki üzerinde, başkaları lehine teminat olmak üzere, ipotek tesis edeceği gibi, alacakları karşılığında başkalarının malları üzerinde kendi lehine ipotek vaaz edebilir. Bunların fekkini isteyebilir. Başkalarının mallarını rehin ve teminat olarak alabilir. Konusu ile ilgili her türlü taahhüt ve ihale işlerine girer.
3.12. Konusu ile ilgili tüm mevzuda ithalat, ihracat ve transit ticaret, Rexport knowhow anlaşmaları yapabilir, serbest bölgelerde şube ve temsilcilikler açabilir.
3.13. Amaç ve konusunu gerçekleştirebilmek için gayrimenkuller alıp satabilir, bunları başkasına devir ve ferağ edebilir, kısmen veya tamamen başkasına kiralayabilir, komisyonculuk yapabilir.;
3.14. Konusu ile ilgili her türlü menkul ve gayrimenkulleri iktisap eder, arsa ve işyerleri kiralar, yap işlet-devret modeli kamu, özel kişi veya müesseselerden arsa ve arazi kiralar, inşaatlarını yapar, müesseseleri devreder, kurar, işletir,
3.15. Konusu ile ilgili yürürlükteki ihracat, ithalat kanunların müsaade ettiği malların iç ve dış ticaretini yapar
3.16. Şirket konusuyla ilgili olarak ihtiyaç duyduğunda kredi kaynaklarına başvurabilir, teşvik alabilir, uzun, orta ve kısa vadeli borçlanma akdi yapabilir ve kefalet kredileri temin edebilir.
3.17 Konusu ile ilgili olarak yurt içinden, yurt dışından proje karşılığı kredi almak, leasing’le konusu ile ilgili her türlü edinimde bulunabilir ve Devletin sunmuş olduğu tüm teşvik olanaklarından yararlanabilir.
3.18. Amaç ve konusu ile ilgili tüm eğitim ve danışmanlık hizmetlerini vermek.
3.19 Şirketin faaliyetlerini gerçekleştirmek için nakil vasıtaları satın alır, kiralar, gerektiğinde bunları satar veya kiraya verir.
3.20. Şirket amaç ve konusu ile ilgili olarak her türlü dergi, broşür, kitap, katalog ve diğer yayınların bastırılmasını, dağıtılmasını, alımını, satımını, ithalat ve ihracatını yapar.
hükmü onaylanmış ve tescil olunmuştur.
Ayrıca bu bölümde listelenen mevzuat, her ticari işletmenin tabi olduğu, Türk Ticaret Kanunu, İş Kanunu, Borçlar Kanunu vs gibi genel kanunların dışında SADAT Savunma uluslararası savunma sanayi konusundaki faaliyetlerini ilgilendiren belirli kanun, tüzük, yönetmelik ve tebliğler bulunmaktadır.