SADAT Savunma özel tasarımı Entegre Sınır Gözetleme ve Koruma Çözüm Paketinde yüksek teknolojiye sahip elektronik gözetleme sistemleri ile donatılmış korunaklı sınır karakolları (Kalekol) inşası ve sınır koruma ihtisas eğitim paketleri yer almaktadır.
Karakollar (Kalekol) sınır güvenliğini sağlamak için dayanıklı ve kaliteli malzeme kullanılarak; sınır muhafızları tarafından en uygun koruma teknik ve taktiklerinin uygulanmasına imkan veren; son model cihaz ve teknolojik sistemlerle donatılmış olarak tasarlanmıştır.
Sınırı ihlal etmek üzere yaklaşmakta olan mütecaviz unsurlar, düzensiz göçmenler veya terörist gruplar ister yaya ister araçta olsun, hareket eden her şeyin radar gözetleme ve akustik ses erken ikaz sistemi ile tespit edilmesi, izlenmesi ve görüntülerin kaydedilmesi mümkündür. Sınır muhafızları tarafından, yaklaşan mütecaviz unsurların karakoldaki hafif ve ağır silahların ateş menziline girdiği andan itibaren ateş altına alınması, yakalanması sağlanabilmektedir.
Tesise yönelebilecek kuvvetli bir terörist saldırıyı karşılamak maksadıyla; hafif silahlı muhafızlara ek olarak, bir platforma monte edilmiş ağır silahlarla, sınıra yönelen tehdidin bertaraf edilmesi mümkündür. Karakolun Kara ve Hava ateş destek sistemine sahip olması sayesinde, karakola saldıracak kalabalık terörist gruplar veya sınırları ihlal edebilecek saldırgan konvansiyonel unsurlara karşı, kuvvetli bir ateş üstünlüğü tesis edilerek, mütecavizin bertaraf edilmesi amaçlanmıştır.
Bu sunumda göreceğiniz Karakol; bodrum da dahil, 3 ayrı kattan oluşmaktadır. Toplam yükseklik 7,6 metre olup; toplam kullanım alanı 332 m² dir. Tesisi meydana getiren kat planları şu şekildedir:
Bodrum Kat: Bu katta Karakolun faaliyetini sürdürebilmesi için gerekli olan; akü odası, ısıtma – soğutma sistemi, ütü ve çamaşır odası, silah tamir odası, mühimmat deposu, ilk yardım odası gibi idari ve lojistik bölümler bulunur. Tesis; muhtemel bir yangın çıkması halinde, otomatik ve manuel söndürme sistemi ile donatılmıştır.
Zemin Kat: Yemek ve dinlenme odası, duş ve tuvaletler, yatakhane ile kamera izleme odası bulunur.
1nci Kat: Karakol emniyetinde görevli sınır muhafızlarının mütecaviz unsurlara ateşle mukabele edecekleri ateş mazgalları ile, hazır cephane ikmal odası bulunur.
Teras Kat: Yüksek bir mevkiden, mütecaviz unsurları kolayca ateş altına almayı sağlayan, platform üzerine yerleştirilmiş makineli tüfekler ve Piyade Tüfekleri ile ateş edilmesini kolaylaştıran, kale burçlarına benzeyen açık ateş mazgalları vardır. Muhafızlara, çevreyi 360O gözetleme imkanı veren geniş bir alana sahiptir.
Karakolun Radar menzili dışında kalan bölgesi ve radar tarama alanını tahdit eden tabii ve suni arazi kesimlerinin arkasında kalan, gözetlenemeyen ölü bölgelerin, radarı tamamlayacak biçimde, birbiriyle koordineli bir şekilde kullanmak suretiyle bir kameralı bir drone ile kapatılması mümkündür. Ayrıca, gece ve zayıf görüş koşullarında bazı kritik yerlere ve gizli yaklaşma istikametlerine tuzaklar kurulabilir.
Tesisin yan ve geri bölgelerine sızması muhtemel mütecaviz unsurların, muhafızlar tarafından ateş ve hareket taktiği ile bertaraf edilmesi mümkündür. Mütecavizin püskürtülerek geri çekilmeleri halinde takiple imhası veya yakalanması maksadıyla; hafif zırh korumalı, gece görüş imkanlarına sahip, üzerine ağır silah monte edilmiş arazi araçlarına ihtiyaç olabilir.
Karakolun duvarı kalın ve sağlam bir betonarme yapı olarak imal edilmiş olup; iki kat kauçuk yüzey kaplama ile güçlendirilmiştir. Dışarıdan gelebilecek roket, füze ve ağır silahlarla yapılacak atışlara karşı mukavemete sahiptir. Bahsi geçen silahlı - zırhlı ve arazi araçları, karakollar arasındaki yollarda devriye görevinde kullanılabilir. Bunların karakol yan ve geri bölgelerinde örtülü ve gizli bir mevzide harekete hazır bekletilmesi suretiyle, karakolu ateş altına alması muhtemel ağır silahlara sahip mütecavize karşı sınırın savunmasının takviyesinde kullanılması da mümkündür. T-20 Makinalı Top Sistemi, kamera izleme ve kontrol odasından ateşlenebilmektedir. Düşman hava taarruzu ihtimali yüksek ise, Teras kata da yerleştirilerek hem hava ve hem de kara hedeflerinin imhasında kullanılabilir.
İlaveten, Hudut Bölük veya Tabur Komutanlığı emrinde silahlı bir helikopter de bulundurulabilir. Bu helikopterlerden silahlı hava devriyesi, her türlü ihtiyaç maddelerinin ikmali; sıhhi tahliye ve tedavi maksatları için de faydalanılabilir. Karakol duvarları, bölgenin doğal renk harmonisine uygun olarak kamuflaj boya ile kaplanabilir.
Bu tip karakollar, mütecaviz unsurların ateşlerine karşı o kadar mukavim ve misliyle mukabele edilmesinde o kadar etkili bir ateş desteği sağlayacak silahlarla donatılmıştır ki, Türkiye’de sınıra yakın yaşayan bölge halkı tarafından, {“Bu bir karakol değil, adeta bir “Kalekol”} denilmektedir.
Bu tesisin 12 kişilik sınır gücü, herhangi bir takviye almaksızın, 15 gün süreyle yaşamını ve karakol savunmasını sürdürebilecek lojistik imkan ve kabiliyete sahiptir. 20 mm Uçaksavar topu da monte edilebilen Sınır Gözetleme ve Koruma Karakolu 4 mevsim; 7 gün / 24 saat; her türlü hava şartlarında modern, sağlıklı ve güvenli bir şekilde hizmet verebilir.
Terastaki Çok Maksatlı Direk üzerine monte edilmiş Teknolojik Donanım
- Karakol terasından çevreyi 270 derecelik bir açıyla tarayarak araştırmak üzere Kara Gözetleme Radar Sistemi
- Uzun Menzilli Termal ve Gece – Gündüz Görüş Kamera Sistemi
- Uzun Menzilli Projektör Aydınlatma Sistemi
- Uzun Menzilli Akustik Ses İhbar ve Erken İkaz Alarm Sistemi
- Yakın Çevre Gece-Gündüz Gözetleme ve Tespit Kamera Sistemi
Paratoner (Yıldırım Savar) Sistemi
Çok Maksatlı Hareketli Direğin Gizlenebilme Özelliği vardır:
Bu direk, kontrol odasından uzaktan kumanda ile, kullanılmadığında aşağı indirilerek gizlenebilmekte; istendiğinde de yükseltilerek, kullanıma sokulmaktadır.
Sınır gözetleme hizmeti 7 gün / 24 saat, sürekli ve kesintisiz olarak yapılabilmekte; sınır ihlalleri erkenden fark edilebilmekte, ihlal noktasının koordinatlarının belirlenmesi mümkün olabilmektedir.
Tehdidin bertaraf edilmesi için, tespit edilen konum bilgisi müdahale edecek muhafızlara aktarılmaktadır.
Direk üzerindeki en kritik cihaz, Kara Gözetleme ve Hedef Tespit Radarı, 270 derecelik bir açıyla araziyi taramaktadır.
Bazı hedefler ve objeler üzerindeki etkinliği şöyledir:
Sürünerek yaklaşan şahsı 2,4 km;
Yürüyerek yaklaşan bir şahsı, 5,4 km;
Askeri ve sivil araçları 12,8 km;
Tank ve zırhlı araç, Kamyon gibi büyük askeri cisimleri ve ekipmanları ise 16 km mesafeden itibaren tespit ve teşhis edebilmektedir.
Hareketli Direk üzerine monte edilmiş Kara Gözetleme Radarı, 270O açıyla, Karakol cephesindeki yakın ve uzak arazi kesimlerini taramak suretiyle, sınıra yaklaşmakta olan insan ve diğer canlıları, araçları tespit edebilmektedir. Yaklaşmakta olan unsurların, sivil kıyafet ve kisveye bürünmüş (çiftçi, çoban, köylü , tarım işçileri, balıkçı, vb.) mütecavizler olması da muhtemeldir. Bu nedenle, tespit edilen unsurların asıl mahiyeti, sınır muhafızlarınca ortaya çıkarılmalıdır.
Kara gözetleme radarı, çevreyi doğrusal olarak tarama yaptığından, görüş alanındaki sarp arazi yapısından kaynaklanan yükseltilerin arkasında kalan ölü bölgeleri göremez. Sarp ve arızalı arazi, mütecaviz unsurlar için örtü ve gizleme imkanı veren doğal birer sütre teşkil edebilir. Mütecaviz unsurlar, bu ölü bölgeleri kullanarak silahlarının etkili ateş menziline girinceye kadar, sınıra yaklaşma imkanı bulabilirler. Bu gibi muhtemel tehditlerin, sınır muhafızlarının detaylı araştırması ve dikkati ile ortaya çıkarılması gerekir.
Sınıra yaklaşacak unsurların, normal olarak beklenmeyen bir arazi kesiminden olabileceği daima dikkate alınmalıdır. Bir deniz, nehir veya göl sahili üzerinden de sınır tecavüzleri vuku bulabilir. Radar menzili dışındaki arazi kesimlerine, Üst birlik tarafından tahsis edilmişse silahlı bir helikopter veya SİHA ile de müdahale edilebilir.